Groepsreis naar Puglia: La Vita Pura!

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Onze Nederlandstalige gids Valeria of Raffaella, woonachtig in Italië, neemt je mee op een cultureel en culinair avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij barokke pracht, wijnen proeven en zelf Italiaans koken slechts enkele van de vele smaakvolle en kleurrijke ingrediënten zijn

Magisch Puglia: het échte Italië

Sinds kort geeft de ‘hak van Italië’ z’n geheimen prijs. Met middeleeuwse kastelen, conische huisjes, imponerende baroksteden en een fraai landschap met tienduizenden olijfgaarden wordt Puglia met recht het échte Italië genoemd. En omdat het zo lang onontdekt bleef, voelt dit stukje Italië nog authentiek aan. Een verrassende reis waarbij we ook zelf achter het fornuis gaan staan om met ‘la nonna’ de gevarieerde keuken te ontdekken.
Het leven in Puglia gaat traag. De drukte van de 21ste eeuw ontbreekt. Mooi, dan kunnen we heel ontspannen al die sfeervolle dorpen en steden bezoeken. En ook de bijzondere trulli. Direct na de aankomst in het zuiden van Italië voert de bus ons door een bijna magisch landschap vol olijfbomen. Puglia telt er zo’n zestig miljoen. Sommige zijn wel twee- tot drieduizend jaar oud. Niet verwonderlijk dat de regio de grootste leverancier is van alle kleuren olijven.

Witte paddenstoelen

Dat magische wordt ook nog eens versterkt door die honderden trulli (meervoud van trullo), de conische huisjes die als paddenstoelen in het landschap staan. Alleen al hun naam klinkt fabels. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn ze ook ingericht als bijzonder charmehotel. In en rond de stad Alberobello, onze eerste stop, staan er zeker 1.500 van die ‘paddenstoelen’. Vanuit deze bijzondere sfeer ontdekken we de omgeving. Eerst per e-bike door de prachtige vallei van Itria.

Barokke weelde

Links en rechts weer die authentieke, kenmerkende olijfbomen. Dan komen prachtplaatsjes als Locorotondo en Martina Franca in beeld. Vooral deze laatste is een sublieme erfenis van Spaanse barok. Langs een grote poort rijden we de kleine stad binnen. Door straten die, zoals ook elders in Italië, Garribaldi, Vittorio Emanuelle II, Dante of Verdi worden genoemd. De stad is één en al barok; met de Chiesa di San Martino, de paleizen en de krullende gevels met hun imposante beelden. Uiteraard hoort bij zo’n ontspannen tocht ook een relaxte en vooral smakelijk lunch. Kijk, daar komen de kazen, de salami, de focaccia en uiteraard ook de olijfolie op tafel. Aan de lange tafels praten we met elkaar door over het landschap en de magische trulli.

Overnachten in grotwoning

Later zet die magie zich voort. We bezoeken Matera met z’n eeuwenoude rotswoningen. Al vanaf de 8ste eeuw boden deze ‘sassi’ een schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen. Nog tot 1953 werden deze sassi door bijna 15 duizend mensen bewoond, soms zelfs inclusief hun vee. Daarna verbood de regering om daar te wonen. De bewoners werden overgebracht nar sociale woningen. Nu staan deze grotwoningen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In sommige vind je nu een restaurant en zelfs een luxe B&B of hotel. En in zo’n grotwoning gaan we ook overnachten.

Zelfgemaakte oortjespasta

Het rijke menu van deze reis laat ons ook letterlijk van de gevarieerde keuken proeven. Tijdens een (optioneel bij te boeken) kookworkshop leren we orechiette maken, de oortjespasta uit deze streek. Daarna zetten we de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel. Ook de wijn wordt aangerukt. Dat smaakt. Evenals de laatste barokke stad die we aandoen: Lecce, de hippe hoofdstad van het zuiden. Veel gebouwen dateren er uit de 17e eeuw. Vanwege de gemakkelijk te bewerken steensoort tonen veel bouwwerken overdadige versieringen. Zo ook het seminarium dat vroeger het Vaticaan van castrati voorzag, zangers die om hun hoge stem gecastreerd waren. We wandelen de wijk Santa Croche binnen. Hier vinden we fraaie, handgemaakte creaties van papier-maché. Engelen bijvoorbeeld, zoals we die ook in de grote Duomo tegenkwamen. Misschien wel een passend souvenir voor deze hemelse belevingsreis. Kortom: we gaan op ontdekkingstocht naar ‘La Vita Pura’, het pure leven in Puglia.
‘We zetten de schalen met zelfgemaakte pasta op tafel, waarbij ook de wijn wordt aangerukt’

Programma

Trulli, trulli en nog eens trulli
Na een persoonlijk welkom op de luchthaven van Brindisi rijden we in noordelijke richting naar de Valle d’Itria, een tocht van circa 80km. We rijden door een prachtig groen en heuvelachtig landschap dat vol staat met authentieke trulli: witte, kalkstenen huisjes met kegelvormige daken. Unesco heeft vanaf 1996 alle trulli in Alberobello op de lijst gezet met Werelderfgoederen. Veel van deze trulli worden ook nog bewoond. In Alberobello lunchen we op eigen gelegenheid. Daarna wandelen we samen met onze gids door de kronkelige straatjes met hun traditionele huisjes. Alberobello telt maar liefst 1.500 trulli uit de 14e tot de 20e eeuw. We dineren in het hotel.

We springen in het zadel voor een heerlijke fietstocht door het natuurreservaat Parco delle Dune. Een park vol bijzondere honderden jaren oude bomen, gewassen, planten en dieren. De stammen van de olijfbomen zijn zeer bezienswaardig, de mooiste vormen zie je hier! Wel eens gehoord van “ulivi innamorati”? Kijk maar of je ze kunt “spotten”….het zijn olijfbomen die door de jaren heen zo in elkaar verstrengeld zijn geraakt dat ze “verliefd” lijken; innamorati! De rode aarde in combinatie met de muurtjes en olijfbomen zorgen voor een bijzonder landschap. Via secundaire wegen fiets je in een rustig tempo door het landschap, zo maken we op een veilige manier kennis met de rust van het buitenleven in Puglia. Uiteraard moet het weer de tour toelaten. Onze Engelssprekende gids vertelt onderweg van over de mensenen het dagelijks leven, bovenal wordt er gestopt bij een historische boerderij waar ze traditionele kazen maken. Na wat uitleg over de productie is het tijd om weer verder te fietsen…andiamo! De tour eindigt met een aperitivo en hapjes bij een Masseria!

's Avonds is er een gezamenlijk diner in het hotel.

Puglia is natuurlijk niet in de laatste plaats bekend vanwege zijn rode, enigszins kruidige wijnen. De belangrijkste druivensoorten zijn Negroamaro (met een kenmerkend bittertje) en Malvasia Nera in Salento en Primitivo, vooral de variant rond het dorpje Manduria (DOC Primitivo di Manduria). De Primitivo wordt ook wel gezien als de ‘voorvader’ van de Californische Zinfandel en geeft volle, droge, donkerrode wijnen. Dat gezegd hebbende kan een bezoek aan Puglia natuurlijk niet zonder een wijnproeverij!

Gianni laat jullie tijdens deze informele wijnproeverij kennismaken met verschillende wijnen uit de streek. De wijntour omvat een rondleiding door de wijngaarden in het hart van de Itria-vallei, een bezoek aan de traditionele 18e-eeuwse boerderij met originele 17e-eeuwse trulli-bijgebouwen, een bezoek aan de gloednieuwe kelder waar alle fasen van de wijnproductie worden toegelicht en het proeven van een selectie van wijnen vergezeld van taralli, typische friselline gekruid met tomaat en basilicum, olijven en gedroogde tuinbonen. Soms drinkt hij zelf een glaasje mee, zoals een echte pugliese! Hierna rijden we met de bus door naar Martina Franca waar jullie op eigen gelegenheid dit geweldige dorpje kunnen verkennen. Rond de klok van 18.00 uur vertrekken we weer met de bus richting het hotel.

's Avonds is er een gezamenlijk diner in het hotel.

 

Op ons gemak vertrekken we na het ontbijt per bus richting Monopoli. We rijden richting de Adriatische kust om daar een bezoek te brengen aan een van onze favoriete plekjes in heel Puglia, de boerderij van de zussen Barnaba! Zij nemen u mee voor een wandeling door hun indrukwekkende olijfgaard; sommige bomen zijn wel honderden jaren oud! Proef het bekende goud van de regio…de olijfolie bij de boer en kom alles te weten over het productieproces! Na het proeven en wandelen is het tijd om met de zussen de keuken in te duiken voor een heerlijke kookles! Wat is er leuker dan te koken met twee Pugliese keukenprinsessen? Tijdens deze hands-on kookles leer je onder andere de meest bekende specialiteit uit de streek te maken; de Orecchiette, of 'kleine oortjes', een pasta gemaakt van volkoren graan, die op verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Geniet daarna van deze zelfgemaakte maaltijd onder het genot van een goed glas wijn. Salute!

Na de kookles en het diner vertrekken we met de bus naar Monopoli. Daar kun je op eigen gelegenheid heerlijk wandelen door dit havenstadje of de zee bezoeken.

Avond vrij naar keuze diner in Hotel

Vandaag vertrekken we na het ontbijt naar de gezellige stad Lecce! ‘Oh Lecce ti amo tanto e sono felice,’ schreef de beroemde Italiaanse tenor Tito Schipa over zijn geboortestad. Ook wij houden van Lecce, en voelen ons er iedere keer weer dolgelukkig! Lecce wordt ook wel het ‘Florence van het Zuiden’ genoemd. Dit omdat het veel belangrijke monumenten herbergt. Het is een prachtige stad vol barokke architectuur, mooie monumenten en witte straatjes. Naast kunst en cultuur biedt Lecce bovendien veel gezellige en stijlvolle bars, cafés en restaurantjes, evenals een keur aan fijne winkeltjes met Slow Food, biologische delicatessen, lokaal handwerk en design.

Je leert een stad pas echt kennen wanneer je kennis hebt gemaakt met lokale gebruiken en tradities in de vorm van streetfood! Geniet van een wandeltocht van ca 2 uur in het hart van het historische centrum met een reeks proeverijen waaronder de Puccia (een typisch brood gevuld met olijven) en de Rustico (een medaillon van bladerdeeg gevuld met bechamel en tomaat). Natuurlijk mag een glaasje Primitivo hierbij niet ontbreken!

De rest van de middag kun je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Einde middag gaan we met de bus weer terug naar het hotel.

Avond vrij naar keuze diner in Hotel

Dag 6 en 7 Matera “de schande van Italië”.
Bij een bezoek aan Puglia mag Matera echter niet ontbreken! Het is met recht een van de bizarste steden van Italië. Matera ligt aan de rand van een ravijn en omvat drie delen: de Sasso Barisano en de Sasso Caveoso, die grotendeels uit grotwoningen bestaan, en een moderne stadswijk die rond 1950 werd gebouwd. Tel daarbij nog een honderdtal grotkerken uit de eerste eeuwen na Christus, en je weet dat Matera geen gewone stad is. De oudste grotten van Matera waren al in de prehistorie bewoond. Maar pas in de middeleeuwen groeide de verzameling grotwoningen uit tot een kleine stad. Steeds weer werden in de kalksteen nieuwe gangen uitgegraven. In de 7e en 8e eeuw na Christus trokken veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen naar deze streek. Zij bouwden in dit deel van Basilicata honderden grotkerken. Sommige bevinden zich helemaal onder de grond, andere werden uitgegraven in de rotsen en in de loop der eeuwen uitgebreid met allerlei aanbouwsels. Ruim 100 kerkjes, soms met uitzonderlijk mooie fresco’s, zijn er te bewonderen.

Matera was lange tijd “de schande van Italië”. Toen de stad in de jaren na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werd “ontdekt”, vooral dankzij de sociaal bewogen schrijver en schilder Carlo Levi, woonden er zo’n 15.000 mensen in de Sassi (letterlijk: stenen). De vaak kroostrijke gezinnen hokten er samen met hun dieren in één ruimte, in uiterst onhygiënische omstandigheden, zonder stromend water of elektriciteit. De sociologen en antropologen die Matera in de jaren 50 gingen bestuderen, vonden er tot hun verbazing een nog bijna feodale samenleving, gekenmerkt door schrijnende armoede, ziekten, magie en oeroude rituelen

Dag 6 Matera per Tuk Tuk
Na het ontbijt  vertrekken we met de bus naar Matera. In de vroege middag komen we aan. Hierna ontdekken we de sassi van Matera per TukTuk! Voor de rest van dag ben je vrij om dit prachtige plaatsje te ontdekken.

Vrijde dag en  in de avond sluiten we de reis af met een gezamenlijk diner in de Sassi! 

Met pijn in het hart terug naar huis

Vandaag rijden we weer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. We nemen met pijn in ons hart afscheid van de streek waar we inmiddels ons hart hebben verloren. Mamma Mia, wat een streek dat pico bello Puglia!

De ‘hak van Italië’ mag dan beroemd zijn, Puglia bleef minder bezocht. Prima, want zo tastte het massatoerisme het authentieke stukje Italië nauwelijks aan. En daarmee bleven ook al die barokstadjes, olijfgaarden en conische huisjes onontdekt. Tot nu toe. Onze Nederlandstalige gids Valeria of Raffaella, woonachtig in Italië, neemt je mee op een cultureel en culinair avontuur. Een ontdekkingsreis waarbij barokke pracht, wijnen proeven en zelf Italiaans koken slechts enkele van de vele smaakvolle en kleurrijke ingrediënten zijn.

22 tot 29 juni 2022

Prijs €1525,- per persoon op basis van een double room

Prijs €1705,- per persoon op basis van een single room

 • Vervoer per bus de hele reis
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • 5 nachten BB in een landelijk gelegen Masseria
 • 2 nachten BB in een authentieke grotwoning in Matera
 • Wandeling door Alberobello met gids +/- 2 uur;
 • Fietstocht door het Parco delle Dune inclusief lunch proeverij met streekgebonden lekkernijen
 • Bezoek aan Monopoli
 • Kookles en olijfproeverij
 • Bezoek aan Lecce stad met stadsgids en proeverijen +/- 2 uur;
 • Tuk Tuk tour door de Sassi van Matera +/- 2 uur
 • 7x ontbijt
 • 2x lunch (eenmaal streetfoodtour in Lecce en eenmaal tijdens fietstocht)
 • 5x diner
 • vliegtickets
 • overige maaltijden en drankjes
 • fooien en toeristenbelasting
 • ev. reis -en annuleringsverzekering
 • reserveringskosten €20,- per boeking
 • GGTO-garantieregeling (€7,50 per persoon)
 • Dag 3 optionele excursie: wijnproeverij met bezoek aan Monopoli

Optionele excursie bij te boeken dag 3:

• Wijnproeverij met bezoek aan Martina Franca €60,- pp

Minimaal 15 deelnemers maximaal 18 deelnemers.

Een kleinschalige groepsreis en bijzondere belevenissen voor ondernemende, eigentijdse 60-plussers.

Deelnemers aan deze reis dienen een normale tot goede basisconditie te hebben en in staat zijn om een (stads)wandeling te maken en trappen te lopen.

Op het moment dat je bij ons de reservering maakt voor de reis, helpen/adviseren wij je met het boeken van je vliegticket.

Heen: 22 juni vlucht met Transavia vanuit Rotterdam naar Brindisi: 07.30 – 10.00 circa €54,- www.transavia.com

Terug: 29 juni , vlucht met Transavia vanuit Brindisi naar Rotterdam: 10.45 – 13.25 circa €49,- www.transavia.com

Indien je deze vluchten boekt, kun je ook gebruik maken van de transfers. Je wordt per bus opgehaald van en gebracht naar het vliegveld.

Nacht  1,2,3,4,5 Overnachten in een landelijk Hotel (4-sterren)
U verblijft 5 nachten in de meest beroemde vallei van de streek de Valle D’Itria. Deze roem heeft de Valle D’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden, witte huisjes met een kegelvormig dak. Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello die de tand des tijds hebben doorstaan (en die tot de dag van vandaag grotendeels bewoond worden) toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het terrein van uw hotel is groot met een mooie natuur waar je kunt wandelen. U kunt gebruik maken van het buitenzwembad en fitnessruimte. Er is een woonkamer met openhaard waar u in de avond nog heerlijk kunt nagenieten. De kamers zijn eenvoudig ingericht, ruim en comfortabel. Ze liggen in een cirkel rond de Masseria. Er staan een 7-tal trulli die zijn omgetoverd tot restaurant waar u in de avond zult dineren. Het interieur is verrijkt met ambachtelijke kunstwerken. WiFi is gratis in de openbare ruimtes.

Nacht 6 en 7 Overnachten in een authentieke grotwoning in Matera!

U overnacht in een authentieke grotwoning in het hart van de Sassi di Matera. De kamers zijn teruggebracht naar de oude staat van de authentieke huizen, Alle ruitmen en kamers zijn van verschillende grooten dit komt door de originele staat die uitgehakt zijn uit rotsen. Uiteraard is alles voorzien van de moderne gemakken. De B&B heeft ook een restaurant, gevestigd in de oude kelder en volledig ondergronds waar we genieten van ons ontbijt maar waar ze tevens talloze gerechten uit de lokale keuken serveren.

 

TOP